מאמרים שנכתבו על ידי

ד”ר שמחה שלדן

ליהנות, ללמוד, לגדול ולהיות בריא ומאושר

רשימות קישורים ומאמרים נוספים

מאמרים בעברית שפורסמו במגזינים הרפואיים בישראל אודות היפנוזה והתמחויות רפואיות

המאמרים הבאים כתובים באנגלית

בריאות ורפואה התנהגותית

הריון, לידה ואי פוריות

התפתחות אישית ורוחנית

קבל מאמרים חדשים של ד”ר שלדן כפי שהם מתפרסמים … מלא את הטופס הבא:

משאבים נוספים
חשוב לך לדעת

הצלחהה במאבק עם אכילה יכולה להיותיחסית קלה  אם אתה בוחר בדרך הנכונה

הדרך שבה אני עוזר לאנשים אינה דורשת להפסיד ולא צריך להרגיש שאתה מוותר

למעשה תוכלו להרוויח – הערכה עצמית, שליטה עצמית, בריאות מוגברת, מראה משופר והטבות חברתיות נוספות

ד”ר שמחה אדוארד שלדן מציג על שמוש היפנוזה בטיפול בתפקוד המיני, בכנס השנתי של החברה הישראלית לרפואה מינית.  דצמבר2010 , מלון דניאל, הרצליה, ישראל

השימוש בהיפנוזה והיפנוזה עצמית בטיפול בכאב

מאמר מאת ד”ר שמחה שלדן

השימוש בהיפנוזה והיפנוזה עצמית בכאב
זיהוי מצבים רפואיים ומטופלים עבורם היפנותרפיה היא שיטת טיפול יעילה ומתאימה, התוויות נגד, טכניקות היפנוזה, שיקולים הנוגעים לטיפול, מסקנות והצעות לעתיד

המאמר הזה פורסם ב”כאב” – מגזין לרופאים בישראל. נובמבר 2010

במשך עשרות שנים נעשה שימוש בהיפנוזה כחלק מהטיפול בכאב. בשנת 1958 אושרה היפנוזה לטיפול רפואי על ידי האגודה האמריקאית לרפואה1 וכיום קיים שימוש בהיפנוזה בכל העולם הרפואי המודרני. מטרת מאמר זה היא ליידע את העוסק ברפואה לגבי שימושים ויתרונות של היפנותרפיה בטיפול בכאב. 
היפנותרפיה טומנת יתרונות גם למטופלים הסובלים מכאב, וגם לרופאים המטפלים בהם2.
ככל שרופאים ומטפלים אחרים יעמיקו את הבנתם לגבי האופן שבו היפנוזה והיפנוזה עצמית יעילות בטיפול בכאב, ירוויחו מבוגרים וילדים רבים הסובלים מכאב משיטת טיפול יעילה  וזולה יחסית. בנוסף ליתרונות הברורים למטופלים, יכולים גם רופאים להרוויח כאשר מטופליהם נעזרים בהיפנוזה: שיעורי הצלחת הטיפול יעלו, רמת המתח האישית שלהם תרד ויחסי המטופל – מטפל יהפכו למהנים יותר. כפי שכבר ידוע, מומחים בתחום הרפואה נמצאים בסיכון מוגבר לדיכאון ושחיקה כתוצאה מעבודה עם מטופלים אשר חשים  בסבל רב.היפנותרפיה, וכמו כן למידה ונקיטה בהיפנוזה עצמית, יכולות להביא תועלת רבה בשמירת הבריאות הפיזית והרגשית של הרופא. 
היפנותרפיה הוכחה כטיפול יעיל בהקטנת כאב במגוון מצבי כאב ואוכלוסיות מטופלים.ניתן להשתמש בהיפנוזה במסגרת רפואה דחופה, כמו במקום שבו אירעה תאונה, אירוע טרור, או אסון טבע, בחדרי מיון3,4 חדרי ניתוח, חדרי לידה5 ומרפאות או בבית המטופל. ניתן להשתמש בהיפנוזה כאשר אין בנמצא תרופות לשיכוך כאבים או כשקיימות התווית נגד לשימוש או תופעות לוואי לטיפול תרופתי. 
במשך השנים הראו מספר מחקרים רנדומאליים6,7 כי היפנוזה והיפנוזה עצמית יעילות בהקטנת, בהעלמת, ובטיפול בכאב קליני חד וכרוני8 שנגרם ממגוון מצבים פיזיים ופסיכולוגיים. סוג הכאב שמגיב להיפנוזה כולל כאב חד (אקוטי), כאב כרוני, כאב כירורגי, כאב בזמן לידה, כאב מכוויות,  כאב ממחלת סרטן9, כאב צוואר וגב, כאב ראש, כאב ממקור עצבי, כאב נוסיספטיבי (nociceptive), הרפס, דלקת מפרקים, כאב שקשור בפעולות רפואיות ודנטליות, כאב מפגיעה ספורטיבית, כאב פסיכוגני ופסיכוסומטי, כולל כאב פנטום של גפה, ואחרים. 
היפנוזה יכולה לסייע במספר מצבים, ביניהם: 1. התערבות ראשונית לטיפול בכאב 2. טיפול משלים במקביל להתערבות רפואית או כירורגית10 3. כאשר מטופל אלרגי לטיפול תרופתי משכך כאבים 4. כאשר מטופל אינו מגיב בצורה מספקת לתרופות, לניתוח, או להתערבות אחרת 5. כאשר מטופל הגיב עם תופעת לוואי לתרופה שניתנה11 ו-6. כסיוע במניעת הישנות כאב.
מחקרים הראו12,13 כי היפנוזה והיפנוזה עצמית יכולות להוות גישות טיפול יעילות מאוד בכאב בילדים, הודות לקלות הרבה שלהם בשימוש בדמיונם היצירתי. היפנוזה מומלצת באופן ספציפי לקשישים בעלי תפקוד קוגניטיבי בריא14, משום שקשישים רגישים יותר לתופעות לוואי של תרופות ופעולות פולשניות15

היתרון בשימוש בהיפנוזה לטיפול בכאב

היתרון בהיפנוזה טמון  בכך שמדובר בשיטת טיפול לא פולשנית, וכאשר נעשה בה שימוש באופן הולם ומתאים היא חסרת תופעות לוואי או פוטנציאל לסיכון, לעומת פעולות רפואיות פולשניות וטיפולים תרופתיים לכאב. היפנוזה גם מסייעת למטופלים באיכות שינה טובה יותר, הורדת דיכאון, העלאת גישה חיובית, העלאת מוטיבציה והיענות לאספקטים שונים של טיפול, כמו נטילת תרופות, פעילות, דיאטה, הפסקת עישון. כל אלה מסייעים בהפחתת הכאב.
 
מהן היפנוזה והיפנוזה עצמית?

מעניין לציין, כי אין הגדרה מוסכמת אחת או הבנה מהי היפנוזה. הגדרת האגודה הישראלית להיפנוזה היא:  
“היפנוזה הנה מצב בו אדם מנצל את יכולת הריכוז שלו כדי להפנות את הקשב כלפי פנים. במצב של היפנוזה אדם מרשה לעצמו להפנות את מירב הקשב והמשאבים שמצויים בו, וזאת על מנת להביא לשינוי גופני או נפשי, כדי להיות בקשר יעיל יותר עם התת מודע, או כדי לשפר את מערכת התקשורת בין המוח לגוף. 
כל מצב בו אנו מפנים את רוב הריכוז למטרה אחת וכאילו ‘מתעלמים’ מיתר הדברים הסובבים, הנו בעל מאפיינים של מצב היפנוטי. רובנו חשים חוויה דומה כשאנו מרשים לעצמנו לשקוע בסרט או ספר מרתקים, וכך מנתקים את עצמנו מהסביבה”.
אנשים רבים סבורים בטעות כי מטופל בהיפנוזה הוא פאסיבי. חשוב לדעת כי היפנוזה יכולה לסייע למטופל להעלות את המודעות העצמית וההבנה, כמו כן את היכולת להשפיע על היבטים מסוימים של תהליכים פיזיולוגים, קוגניטיבים, רגשיים, תפיסתיים, פרשניים וחוויות סובייקטיביות אשר יכולים כולם לסייע בהורדת כאב המטופל מחד והעלאת נינוחות ובריאות המטופל מאידך. 
היפנוזה עצמית מתייחסת לתהליך בו מטופל משתמש בטכניקות של אינדקוציה עצמית וטכניקות היפנוטיות כמו סוגסטיה, דמיון, סוגסטיה פוסט היפנוטית וסיום היפנוזה.

היפנותרפיסט – הכשרות ויכולות

משרד הבריאות הישראלי מעניק רישיון היפנוזה רק לרופאים, רופאי שיניים, ופסיכולוגים ודרישות הרישיון הן מחמירות, משום שהיפנוזה היא התערבות בעלת כוח רב. היפנותרפיסטים אשר עובדים עם מטופלי כאב צריכים להיות בעלי הכשרה גבוהה, ניסיון רב והבנת האספקטים הרפואיים והפסיכולוגיים הרלוונטיים לטיפול.

הצלחת טיפול היפנוזה תלויה יותר ביכולת ההיפנותרפיסט לעזור למטופל להיכנס להיפנוזה, מאשר יכולת המטופל להיות “סובייקט טוב” (Hypnotic subject). 

כיצד משתלבת היפנותרפיה בטיפול בכאב?

ניתן להשתמש בהיפנותרפיה כתוספת לטיפול הסטנדרטי, או כתחליף לטיפול הסטנדרטי. יש להתייחס להתווית נגד (contra-indications), במידה וקיימות.

היפנוזה והיפנוזה עצמית כתוספת לטיפול המקובל בכאב

מחקרים הראו כי מטופלים אשר משתמשים בהיפנוזה ו/או היפנוזה עצמית, כתוספת לתרופות ופעולות רפואיות לטיפול בכאב, חווים פחות כאב, זקוקים לפחות תרופות משככות כאבים ובמינונים מוקטנים, ולרוב נרפאים במהירות לעומת מטופלים אשר לא משתמשים בהיפנוזה. בנוסף, היפנוזה עצמית, אשר מיושמת בבית, בחדר ההמתנה של הרופא, במשרד או במרפאה, או בחדר בית החולים, מאפשרת למטופל לחוש יותר רגוע, נינוח, בטוח, וחיובי. המצאותו במצב זה, לעומת המצאותו במצב חרדתי כשהוא מודאג, מתוח ומפוחד, מהווה ללא ספק יתרון הן למטופל והן לצוות הרפואי ולפיכך מסייעת מאוד לפני ובמהלך כל התערבות רפואית.

היפנוזה כתחליף או כאלטרנטיבה לטיפול המסורתי בכאב

היפנוזה מהווה את טיפול הבחירה במקרים בהם תרופות לשיכוך כאבים הן בעלות מגבלות או התוויות הנגד הבאות: אינן יעילות; מזיקות; מסוכנות או בעלות תופעות לוואי פיזיות או פסיכולוגיות; כאשר קיימות התוויות נגד לשימוש; קיים סיכון להתמכרות17; כשהן כרוכות בתופעות לוואי מגמילה; או שלא ניתן להשתמש בהן מסיבה כלשהי. היפנוזה יכולה גם למנוע את הצורך בפרוצדורות כירורגיות ו/או התערבות רפואית פולשנית אחרת שעלולה להיות כרוכה בסיכון רפואי וסיבוכים, וכמו כן כשקיימת אפשרות של כישלון.
לעיתים טיפול בהיפנוזה יכול לסייע למטופל להימנע מניתוח. דוגמאות ממטופלי מחבר מאמר זה כוללות: אישה אשר התכוננה לניתוח דנטלי עם היפנוזה בלבד בשל אלרגיה לחומרי הרדמה; מטופל אשר ויתר על ניתוח גב שהומלץ על ידי אורטופדים, לאחר שטיפול בהיפנוזה סייע בגילוי ובטיפול בתגובת ה”סטרס” שנמצאה קשורה עם מערכת יחסים לא בריאה שהייתה לו עם אביו ועם קשיים בעבודתו ואורח חייו. באופן מטאפורי ופסיכולוגי הוא נשא משקל על גבו. 
כיצד מסייעת היפנוזה למטופל?

תחושת כאב היא חוויה מאוד מורכבת18. היפנוזה יכולה להשפיע באופן חיובי על מגוון מרכיבים של חווית הכאב, בהיבט תחושתי, קוגניטיבי, פסיכולוגי, התנהגותי, ורגשי. למשל, היפנוזה יכולה לשמש ב-1. שינוי האופן בו המטופל חש את הכאב (חד, קהה, עז, עדין); 2. גילוי תהליכים קוגניטיביים שליליים כלשהם אשר עלולים באופן מודע או בלתי מודע להשפיע על חווית הכאב של המטופל; 3. הפסקת התכווצות שרירים, או תגובה עצבית אוטונומית (טכיקרדיה), כמו זיעה או קצב לב מוגבר; 4. סיוע למטופל בסוגיות כמו היענות לטיפול רפואי; 5. סיוע למטופל בהגברת תגובה רגשית חיובית.
 
טכניקות ההיפנוזה אשר נמצאות בשימוש בטיפול בכאב

קיימות מספר טכניקות היפנוטיות אשר נמצאו כמקטינות ומסייעות בטיפול בכאב18: 1. הרפייה היפנוטית עמוקה- אחת מהתגובות הקלות והפשוטות ביותר של היפנוזה להקטנת כאב19; 2. דיסוציאציה היפנוטית – המטופל משתמש בדמיונו בכדי למקם את נפשו או גופו במקום מרוחק, הפרדת הכאב ממודעות; 3. סוגסטיה היפנוטית ישירה ובלתי ישירה ליצור אנלגזיה או אנסתזיה; 4. מטאפורה נוירו-פיסיולוגית- המטופל משתמש בדמיונו ליצור דרכים לבקרה ושליטה בחוויית הכאב (למשל לדמיין כפתורים אשר יכולים לשנות את עוצמת ואופי הכאב); 5. נסיגה והתקדמות של כאב – המטופל ממקד את המודעות לחוויה נעימה מהעבר, או חוויה עתידית דמיונית; 6. עיוות זמן היפנוטי- סוגסטיה היפנוטית גורמת למטופל לחוות תקופות ארוכות של כאב כקצרות; 7. אלחוש בצורת כפפה (glove-anesthesia) – יד המטופל הופכת בהיפנוזה לרדומה, ואחר כך בעזרת סוגסטיה היפנוטית חוסר תחושה זה מועבר לאזורים הכואבים בגוף בעזרת מגע; 8. שכחה היפנוטית – בעזרת סוגסטיה היפנוטית (hypnotic amnesia) ישירה ובלתי ישירה המטופל שוכח את הכאב אשר חווה; 9. סוגסטיה פוסט היפנוטית – תת המודע של המטופל מתוכנת לגרום למטופל להירגע ולהקטין את הכאב באופן אוטומאטי, כאשר זה מופיע. 

התווית נגד לשימוש בהיפנוזה

הקווים המנחים והדעות לגבי התווית נגד מורכבים מאוד וחלקם שנויים במחלוקת. דיון מלא אינו מהווה חלק ממאמר זה. בקצרה, אין להשתמש בהיפנוזה במטופלים עם הפרעות פסיכיאטריות ופסיכולוגיות מסוימות. בנוסף, יש לקבל אבחנה לפני תחילת טיפול היפנוזה לכאב, למשל כאב ראש, על מנת לשלול גידול מוחי.
כאב הוא לעיתים ברכה בכך שהוא יכול להוות סימן אזהרה לנזק, מחלה או פגיעה שצריך להתייחס אליה. היפנוזה יכולה לסייע בהכוונה ישירה של המוח להחליף סימן אזהרה, כמו כאב  בהתכווצות של אצבע מסוימת, וזאת אך ורק במצבים ספציפים ולאחר התייעצות באישור של מומחים. לדוגמא, עם מטופל הסובל מכאב כרוני בירך המסמל לו שעליו לנוח, הכאב יוחלף בהתכווצות של אצבע.

תגובות בלתי צפויות והשלכות בשימוש בהיפנוזה

לעיתים החוויה ההיפנוטית יכולה להוביל לתוצאות בלתי צפויות, כולל רגרסיה ספונטנית20, דיסוציאציה, שחרור רגשות מודחקים (abreaction) וגילוי קשיים פסיכולוגיים ורגשיים אשר המטופל יכול לחוות ברמה תת הכרתית, כמו ביטחון עצמי נמוך, פחד, כעס, וכד’. ההיפנותרפיה יכולה גם להביא לתובנה כי יש צורך בשינויים מסוימים בחייו של המטופל. למרות שבתחילה מודעות זו אינה נוחה, היא מאפשרת למטופל לפתור את ענייניו, ולבסוף לשפר את חייו. לעיתים, במהלך היפנוזה יכול המטופל לחוש חוסר נוחות פיזית או רגשית; ההיפנותרפיסט יכול לכוון את המטופל לתקן זאת. במקרים נדירים יכול המטופל להפוך לאלים ומסוכן בשל כעס מודחק. הכנה טובה על ידי תרפיסט צריכה למנוע זאת. 

השימוש בהיפנוזה במגוון מצבים ונסיבות

היפנוזה והיפנוזה עצמית יכולות לשמש לפני, תוך כדי, ואחרי פרוצדורות כירורגיות21 – שתי הטכניקות כתוספת לחומרי הרדמה, ובמקרים מסוימים כשיטת הרדמה יחידה22. מחקרים הראו כי היפנוזה והיפנוזה עצמית בנילווים לניתוח יכולים לסייע למטופל במספר דרכים, כולל הקטנת כאב, חרדה, וצורך בחומרי הרדמה, זמן התאוששות מהיר יותר, ירידה בצורך בתרופות משככות כאבים לאחר הניתוח, ובקרת דימום. היפנוזה מסייעת למנותחים אורטופדיים להענות טוב יותר להוראות הרופאים לשיקום שלאחר הניתוח23, ולפיכך בקבלת תוצאות התאוששות טובות יותר. מטופלים שעוברים ניתוח אורטופדי ביד לרוב חווים כאב עז לאחר הניתוח. על מטופלים אלה לבצע פעילות מכאיבה, בכדי שהידיים יחלימו בצורה טובה, וכך להימנע מאובדן תפקוד ועיוות הגף. השימוש בהיפנוזה להורדת כאב וחרדה במטופלים אלה גורם לירידה בתחלואה ומשפר החלמה ושיקום לאחר ניתוח. היפנותרפיה למטופלים הסובלים מכוויות מורידה כאב, חוויה חוזרת של טראומה24, והופכת פרוצדורות טיפול כמו שתלי עור25, והחלפת חבישות לפרוצדורות נוחות יותר27. מטופלים שעוברים ניתוחי פלסטיקה וקוסמטיקה משתמשים בהיפנוזה להורדת כאב וחרדה26. במהלך ניתוח עיניים, מסייעת היפנוזה למטופל לשמור על העין ללא תזוזה לתקופות זמן ארוכות יותר28. היפנוזה והיפנוזה עצמית מסייעות למבוגרים וילדים בהורדת רמת כאב חד (אקוטי) וכרוני29,30 וחרדה מסרטן, ומחלות  אחרות31, וטיפולים רפואיים פולשניים32,33, כמו ילדים ומתבגרים שעוברים דיקור מח עצם34, נשים העוברות ביופסית מחט מהשד35, ומבוגרים שעוברים אלקטרומיוגרפיה בעזרת מחט36
ניתן להשתמש בהיפנוזה והיפנוזה עצמית להקלת כאב שקשור בהרבה מחלות שכיחות37, כמו תסמונת המעי הרגיש38, מיגרנות, כאב גב וצוואר חריף וכרוני, פיברומיאלגיה39, מחלת טמפומנדיבולרית40, הרפס, יבלות, ומחלות עור אחרות, וכאב במהלך יחסי מין (e.g. dyspareunia, vaginismus, penile pain).

היפנוזה הפכה לשיטה שכיחה מאוד ברפואת שיניים  ומשמשת להקלת כאב, בקרת דימום, והורדת חרדה. מטופלים רבים שעוברים טיפולי שורש, קידוחים וניתוחי שיניים משתמשים בהיפנוזה כשיטה היחידה לשיכוך כאבים. 

היפנוזה כטיפול בכאב במטופלים הסובלים מכאב כרוני

בשל מספר גורמים, הסוגיות ואסטרטגיות לטיפול בכאב כרוני שונות מכאב חד (אקוטי). לרוב קל יותר לטפל בכאב חד (אקוטי). מטופל עם כאב כרוני מתמודד לרוב עם סוגיות פסיכולוגיות נוספות, כולל התנייה או ציפייה כי הכאב יימשך, תחושת חוסר אונים וחוסר תקווה, חוסר שליטה, סוגיות חברתיות, ואפשרות של רווח משני (secondary gain). 
בעוד שטיפול בסוגסטיה היפנוטית ישירה ובלתי ישירה עשוי להיות מועיל מאד  מבחינת הקלה על כאב חד (אקוטי), כאשר מטפלים בכאב כרוני יש צורך לרוב בהתערבות פסיכותרפיסטית קצרה יחד עם היפנותרפיה בכדי להתייחס לסוגיות שצוינו להלן. 
היפנוזה עצמית מהווה חלק חשוב מהיפנותרפיה בטיפול של כאב כרוני, מכיוון שהיא מקנה למטופל את הכוח והיכולת לעזור לעצמו במצבים שונים. 

היפנוזה לזיהוי וטיפול בסוגיות פסיכולוגיות של מטופלי כאב

רוב מטופלי הכאב מתמודדים עם סוגיות פסיכולוגיות או רגשיות הקשורות בכאבם ויכולות לגרום להפרעות חמורות, למשל: 1. יצירה, עלייה ושימור תחושת הכאב; 2. הפרעה לטיפול בכאב; 3. קיבוע המטופל ומניעה של ריפוי או הקטנת כאב; 4. וכן בעיות פסיכולוגיות מגוונות. שיטות היפנוזה והיפנוזה עצמית יכולות לסייע בזיהוי ופתרון של סוגיות אלו, או לפחות לעזור למטופל להתמודד עימן. לדוגמא: פחדים שונים כמו פחד מהכאב עצמו, התערבות רפואית, מחטים, ניתוח, הרדמה, רופאים, נכות, וכד’. חלק מהמטופלים פוחדים מקיבעון או התכווצות קשה של שרירים כתוצאה מתגובות לחוויות טראומטיות בעבר (זוכרים באופן מודע או לא מודע), או מצויים כל הזמן “על המשמר”, או מעוררות יתר בתגובה לכאב. למטופלים אחרים בעיות כתוצאה מהתנהגות לא בריאה של ענישה עצמית, אמונה או גישה מזיקה לא בריאה בקשר לבריאות או למומחים ברפואה; גישה דתית שלילית, או דינאמיקה לא בריאה במערכת היחסים האישית שלהם. כאב, בעיקר אם הוא כרוני, יכול להיות הגורם לבעיות פסיכולוגיות, כולל בושה, כעס, אשמה, טינה, פחד מאינטימיות, חרדת ביצוע, וקשיים של מערכות יחסים וקשרים. התמכרות לתרופות, עישון, אוכל וכו’ יכולים גם הם להפריע לטיפול בכאב. 
היפנותרפיה וטכניקות היפנוטיות משמשות לטיפול בכמה מהסוגיות שתוארו להלן, כולל: 1. הקלת תפיסת כאב; 2. הפסקת כיווץ שרירים, מה שגורם לתחושת כאב או משמר תחושת כאב; 3. הקלת מתח פיסיולוגי, או פחד, מה שגורם לשריר להתכווץ באופן לא נחוץ; 4. גילוי הגורמים הפסיכולוגיים והדינאמיקות אשר מובילות או משמרות כאב, כמו רווח משני, אמונה מזיקה ומוטיבציה, וכד’;
5. זיהוי וטיפול בקשיים פסיכולוגיים שהמטופל חווה כתוצאה מכאב. 

תיאור מקרה 

היפנותרפיה קשורה בטיפול במרכיבים הפסיכולוגיים של כאב, ובסוגיות הפסיכו-רגשיות של מטופל כאב.
כותב מאמר זה מעוניין להציג דוגמא מעניינת של מטופל אשר טופל בשל כאב עיקש בגב, כתוצאה מתאונת דרכים שעבר שנתיים קודם לכן. המטופל סיפר לי כי אורטופד מנתח וכירופרקט אמרו לו כי יסבול מכאבים לשארית חייו. הוא שמע לאחרונה על שימש בהיפנוזה להקלת כאב, וצלצל למשרדי לקבוע פגישה. 
לאחר למידת ההיסטוריה הרפואית והאישית של המטופל התחלנו בטיפול. הסברתי למטופל כי יש גישות שונות ואספקטים שונים לטיפול בכאב וכי ננסה כל אחד מהם. ראשית, לימדתי אותו כיצד להיכנס למצב היפנוטי עמוק. לאחר מכן השתמשנו בהיפנוזה להיכנס למצבים עמוקים יותר ויותר של הרפיה- פיזית, מנטלית ורגשית. לאחר מכן לימדתי אותו כיצד להשתמש בהיפנוזה עצמית בכדי ליצור את מצבי ההרפייה הללו באופן סדיר. גישה זו בלבד הביאה להקלה של 35 אחוז בכאבים. אחר כך השתמשנו בהיפנוזה על מנת להקל על הפחד הלא מודע אשר ממקם אותו במצב כוננות מתמדת לסכנה, התגוננות ולכאבי השרירים הקשורים בכך. דבר זה הביא להקלה נוספת של 20 אחוז בכאבים. אחר כך בדקנו האם יש סיבות פסיכולוגיות אחרות לכך שיש לו עדיין כאב. גילינו בעזרת היפנוזה, שקיים רווח משני. למטופל הייתה חברה, אך הוא פחד מחתונה והשתמש בכאב גב כתירוץ לדחיית החתונה. הכאב מנע ממנו להתקדם בהיבטים החשובים בחייו. כל עוד סבל מכאב, היה בעל סיבה “לגיטימית” לא להתחתן. הוא עבד על חששותיו לגבי חתונה, והדבר הוביל לשיפור נוסף מבחינת הכאב. כעת המטופל סובל בשיעור של 5 אחוזים מהכאב הראשוני. השתמשנו שוב בהיפנוזה, כדי להבין מדוע עדיין יש כאב כלשהו. התשובה שהתגלתה לו הייתה מפתיעה ומדהימה. הבחור היה מודאג מהבושה שתגרם לו בפני חבריו על כך שסבל מכאבים במשך שנתיים במקום ללכת להיפנותרפיסט מלכתחילה. הסברתי לו כי אין סיבה לחשוב שזו אשמתו, מכיוון שמקובל וחשוב להסתמך על דעות מומחים ברפואה. הכאב חלף לחלוטין לאחר מכן. 
דוגמא זו מדגימה את האסטרטגיות השונות והשימושים הרבים של היפנוזה במקרה אחד. חשוב לציין כי טיפול זה סייע למטופל במספר דרכים, כולל: 1. המטופל הפסיק לסבול מכאבים; 2. המטופל חדל ליטול תרופות עם תופעות לוואי לא נעימות ומזיקות; 3. בעקבות הכרה בסוגיות מודחקות שקשורות בכאב, המטופל זכה להצלחה בעבודתו ובחייו הפרטיים (הוא אף התחתן ונשוי באושר); 4. המטופל פיתח גישת חיים שמחה, רגועה ומצליחה יותר; 5. בטחונו העצמי של המטופל, גבר.

טיפול זה לא היה כרוך בהתערבות רפואית פולשנית או מסוכנת, בניתוחים או בתרופות, ונמצא עם תוצאה חיובית ביותר – שיפור מוחלט של כאב גב כרוני עיקש.

מחקרים תומכים

בחיפוש וסקירה של מחקרים רלוונטיים, ניתן להסיק כי הספרות אשר קיימת כיום מצביעה על קשר ברור בין משתנים פסיכולוגיים וכאב צווארי וגבי41. מחקרים פרוספקטיביים מראים כי משתנים פסיכולוגיים נמצאו קשורים לזמן הופעת הכאב ולכאב חד (אקוטי), תת-אקוטי, וכרוני. המשתנים הבאים נמצאו כפקטורים מובהקים: מתח, מצוקה, חרדה, מצב רוח, תפקוד קוגניטיבי רגשי והתנהגות כאב. באופן מעניין קיימות עדויות מצטברות בנוגע לכך שבמטופלים עם כאב גב, פחד שקשור בכאב (פחד מכאב/פעילות/נזק)42 יכול להיות יותר מגביל מהכאב עצמו. נמצאה התאמה בין פחד שקשור בכאב לבין מוגבלות שמדווחת ותפקוד התנהגותי. 

היפנותרפיה לגילוי וטיפול בנושאים שקשורים ברווח משני (secondary gain)

רווח משני מתייחס לתועלת של המטופל מסימפטום מסוים. אנשים רבים אשר סובלים מכאב הם בעלי מוטיבציה מודעת ו/או לא מודעת ומניע משתלם להמשיך בכאבם, והדבר מפריע לקבלת תוצאות חיוביות מהטיפול. 
דוגמאות לרווח משני כוללות: סכום כסף מבית משפט, ביטוח לאומי שניתן בשל נזק מתאונה, היחס המיוחד שמקבל המטופל מהחברים והמשפחה, תירוץ לא להתקדם בעבודה או לחוסר הצלחה בחיים הפרטיים, דרך לתמרן או להעניש אחרים, עונש עצמי בגלל תחושות אשם (למשל תאונת דרכים שהתרחשה בגלל המטופל וגרמה לפגיעה או מוות של נוסעים אחרים), מילוי חיים ריקים בפעילות רפואית ותמיכה מרופאים וקבוצת תמיכה. חלק מהאנשים מאמינים כי סבלם בעולם זה יעזור להם להגיע לגן עדן. 
היפנותרפיה יכולה לסייע למטופל הסובל מכאבים לגלות, להבין ולסלק דינאמיקות אלה, להבין לחלוטין מה מניע אותו ולעשות כל שניתן להפחית ולהקל על הכאב. רופאים רבים חסרי ידע, הבנה וכישורים לגבי דינמיקת רווח משני של מטופלי כאב, או שהם קצרים בזמן מכדי לדון בנושאים פסיכולוגיים עם מטופליהם. השימוש בהיפנותרפיסט כתוספת לטיפול, יכולה לסייע בשיפור תוצאות הטיפול. באופן כללי, טכניקות היפנותרפיה המיושמות בפסיכותרפיה פועלות בצורה מהירה וקלה יותר לעומת פסיכותרפיה ללא היפנותרפיה. 

מסקנות

היפנוזה והיפנוזה עצמית יעילות בהורדת ושיכוך כאב חד (אקוטי), תת-חד (תת-אקוטי) וכרוני ויש לשקול הוספת טיפולים אלה כחלק מטיפול משלים בכאב. 

בעתיד

דמיינו…
בתי ספר לרפואה מכשירים רופאים ורופאות, אחים ואחיות, ומומחים אחרים בתחום הרפואה כיצד להשתמש בתקשורת היפנוטית חיובית, כולל אפשרויות היפנוטיות ישירות ובלתי ישירות להרפייה ונינוחות…רופאים מרדימים שהם מומחים בהיפנותרפיה יכולים לסייע למטופליהם בכך שיזדקקו לרמות נמוכות יותר של חומרי הרדמה וטיפול תרופתי נגד כאבים אחרי הניתוח… נוכחות של היפנותרפיסטים בכל בית חולים, אשר מסייעים למטופלים בחדר מיון, בחדר לידה ובמחלקות כוויות ואונקולוגיה… מטופלים אשר לומדים ומשתמשים בהיפנוזה עצמית כדי להרגיש יותר נינוחים, בטוחים, ורגועים… מטופלים אשר ממירים כאב פנטום לפנטום מענג. 
דמיינו את משרד הבריאות מאשר לעובדים במקצוע הסיעוד, העבודה הסוציאלית וחברי צוות אחרים ללמוד להשתמש בהיפנוזה, כך שאלפי מטופלים יחושו נינוחים בזמן פרוצדורות רפואיות.
קחו נשימה עמוקה… אני מאמין שזה יקרה בקרוב.

ד”ר שמחה שלדון, מומחה לפסיכולוגיה קלינית ורפואית ומהפנט מורשה, מנהל “שרות בריאות אינטגרטיבי”, חשמונאים.

Dr. Simcha Edward Sheldon, a licensed Clinical Psychologist, Medical Psychologist, and Hypnotherapist, the Clinical Director of Integrative Health Services, Hashmonaim.  – www.drsimcha.com

רשימת מקורות

1. University of Maryland Medical Center [Internet]. Available from: http://www.umm.edu/altmed/articles/hypnotherapy-000353.htm
2. Children’s Hospitals and Clinics of Minnesota [Internet] Available from:
http://www.childrensmn.org/web/whatsnew/193893.asp
3. Deltito J. A. Hypnosis in the treatment of acute pain in the emergency department setting. Postgrad Med J. 1984; 60(702): 263–266.
4. Wain HJ, Amen DG. Emergency room use of hypnosis. Gen Hosp Psychiatry. 1986;8(1):19-22.
5. Sheldon E. Hypnosis: The mechanism for pain management in childbirth education. 1983; Doctoral Dissertation.
6. National Institute of Neurological Disorders and Stroke. Pain: Hope Through Research. NIH Publication No. 01-2406 (2001). Retrieved from: http://www.ninds.nih.gov/disorders/chronic_pain/detail_chronic_pain.htm
7. MedlinePlus [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); [updated 2009 Jan 11]. Alternative medicine – pain relief; Available from:
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002064.htm
8. Savitz SA. Hypnosis in the treatment of chronic pain. South Med J. 1983;76(3):319-21.
9. Spiegel D, Bloom JR. Group therapy and hypnosis reduce metastatic breast carcinoma pain. Psychosom Med. 1983;45(4):333-9.
10. Ohrbach R, Patterson DR, Carrougher G et al. Hypnosis after an adverse response to opioids in an ICU burn patient. Clin J Pain. 1998;14(2):167-75.
11. Ohrbach R, Patterson DR, Carrougher G et al. Hypnosis after an adverse response to opioids in an ICU burn patient. Clin J Pain. 1998;14(2):167-75.
12. Patterson, DR, Jensen MP. Hypnosis and clinical pain. Psychol Bull. 2003;129(4):495-521.
13. Rogovik AL, Goldman RD. Hypnosis for treatment of pain in children. Canadian Family Physician. 2007; 53(5):823-5.
14. Cuellar NG. Hypnosis for pain management in the older adult. Pain Management Nursing 2005; 6(3):105-11.
15. Cerullo MA. Expect psychiatric side effects from corticosteroid use in the elderly. Geriatrics. 2008;63(1):15-8.
16. The Israeli Society of Hypnosis [Internet] Available from:
http://www.hebpsy.net/hypno/
17. Mercadante S, Villari P, Intravaia G. Withdrawal acute psychosis after corticosteroid discontinuation. J Pain Symptom Manage. 2007;34(2):118-9.
18. Heap, M. Hartland‘s Medical and Dental Hypnosis, 4th ed, Churchill Livingston, 2002.
19. Carroll D, Seers K. Relaxation for the relief of chronic pain: a systematic review. Journal of Advanced Nursing 1998; 27(3):476–487.
20. Wain HJ, Dailey. A dissociative episode following stage hypnosis in a combat-injured soldier: implications, treatment and reflections. Am J Clin Hypn. 2010; 2(3):183-8.
21. Zimmerman D. Hypnotherapy in surgical management:a review. Journal of the Royal Society of Medicine 1980 73: 579-580.
22. Lang EV, Benotsch EG, Fick LJ et al. Adjunctive non- pharmacological analgesia for invasive medical procedures: a randomised trial. Lancet 2000; 355:1486-1490.
23. Mauer MH, Burnett KF, Ouellette EA et al. Medical hypnosis and orthopedic hand surgery: pain perception, postoperative recovery, and therapeutic comfort. Int J Clin Exp Hypn. 1999;47(2):144-61.
24. Shakibaei F, Harandi A. A, 24. Hypnotherapy in management of pain and re-experiencing of trauma in burn patients. Int J Clin Exp Hypn. 2008 Apr;56(2):185-97.
25. Patterson DR, Everett JJ, Burns GL et al. Hypnosis for the treatment of burn pain. Journal of Consulting and Clinical Psychology 1992; 60(5): 713-717.
26. Ewin D. M. In: Hypnosis at its Bicentennial. Ed. H Frankel and H S Zamansity. Plenum Press, New York and London; 1976: 155-161
27. Faymonville ME, Fissette J, Mambourg PH et al. Hypnosis as adjunct therapy in conscious sedation for plastic surgery. Reg Anesth. 1995;20(2):145-51.
28. Kroger, William S., Clinical and Experimental Hypnosis. Lippincott, Williams, and Wilkens. 2008
29. Katz ER, Kellerman J, Ellenberg L. Hypnosis in the reduction of acute pain and distress in children with cancer. J Pediatric Psychology. 1987;12(3):379-94.
30. Zeltzer L, LeBaron S. Hypnosis and nonhypnotic techniques for reduction of pain and anxiety during painful procedures in children and adolescents with cancer. J Pediatr 1982;101(6):1032-5.
31. Dinges DF, Whitehouse WG, Orne EC, Bloom PB, et al. Self-hypnosis training as an adjunctive treatment in the management of pain associated with sickle cell disease. Int J Clin Exp Hypn. 1997; 45(4):417-32.
32. Butler LD, Symons BK, Henderson SL Hypnosis reduces distress and duration of an invasive medical procedure for children. Pediatrics. 2005;115(1): 77-85.
33. Wild MR, Espie CA. The efficacy of hypnosis in the reduction of procedural pain and distress in pediatric oncology: a systematic review. J Dev Behav Pediatr. 2004;25(3):207-13.
34. Liossi C, Hatira P. Clinical hypnosis versus cognitive behavioral training for pain management with
pediatric cancer patients undergoing bone marrow aspirations. Int J Clin Exp Hypn. 1999; 47(2): 104-16.
35. Lang EV, Berbaum KS, Faintuch S, et al. Adjunctive self-hypnotic relaxation for outpatient medical procedures: A prospective randomized trial with women undergoing large core breast biopsy. Pain, 2006; 126, (1-3):155-164.
36. Slack D, Nelson L, Patterson D et al. The feasibility of hypnotic analgesia in ameliorating pain and anxiety among adults undergoing needle electromyography. Am J Phys Med Rehabil. 2009;88(1):21-9.
37. Erickson, Milton. The Collected Papers of Milton H. Erickson. E Rossi, Ed. New York: Irvington Publishers. 1980
Shen YH, Nahas R38. Complementary and alternative medicine for treatment of irritable bowel syndrome. Can Fam Physician. 2009 Feb;55(2):143-8.
39. Castel A, Pérez M, Sala J et al. Effect of hypnotic suggestion on fibromyalgic pain: comparison between hypnosis and relaxation. Eur J Pain. 2007;11(4):463-8.
40. Nash MR, Tasso A. The effectiveness of hypnosis in reducing pain and suffering among women with metastatic breast cancer and among women with temporomandibular disorder. Int J Clin Exp Hypn. 2010;58(4):497-504.
41. Linton SJ. A Review of Psychological Risk Factors in Back and Neck Pain. Spine 2000; 25(9):1148-1156.
42. Crombez G, Vlaeyen,JWS, Heuts P. Et al. Pain-related fear is more disabling than pain itself: evidence on the role of pain-related fear in chronic back pain disability, Pain 1999; 80(1): 329-339

Please feel welcome to call me regarding any questions that you may have or to schedule an appointment.

קבל מאמרים חדשים של ד”ר שלדן כפי שהם מתפרסמים … מלא את הטופס הבא:

משאבים נוספים
חשוב לך לדעת

הצלחהה במאבק עם אכילה יכולה להיותיחסית קלה  אם אתה בוחר בדרך הנכונה

הדרך שבה אני עוזר לאנשים אינה דורשת להפסיד ולא צריך להרגיש שאתה מוותר

למעשה תוכלו להרוויח – הערכה עצמית, שליטה עצמית, בריאות מוגברת, מראה משופר והטבות חברתיות נוספות

ד”ר שמחה אדוארד שלדן מציג על שמוש היפנוזה בטיפול בתפקוד המיני, בכנס השנתי של החברה הישראלית לרפואה מינית.  דצמבר2010 , מלון דניאל, הרצליה, ישראל

Leave a Reply